Acum 5 ani, în septembrie 2017, mi-am îndeplinit un vis despre care vorbeam de mult timp, dar pe care nu avusesem curaj să îl dau lumii. Mi-am luat inima în dinți și am invitat oamenii să vină să împăturească alături de mine 1000 de cocori origami de Ziua Internațională a Păcii. Și oamenii au răspuns. Au fost două zile pline de emoție și, la finalul lor, 1000 de cocori și-au găsit locul în spațiul de la Fitoceainăria SanThe:

1000 de Cocori Origami la SanThe
1000 de Cocori Origami la SanThe

***

Anul acesta, când avem nevoie mai mult ca oricând să fim aproape unii de ceilalți, să fim o comunitate unită și să ne punem împreună o dorință pentru pace, am decis să-mi iau iar inima în dinți.

Îndemnul a rămas același:

“Hai cu mine să împăturim 1000 de cocori origami de Ziua Internațională a Păcii!”


Care este povestea celor 1000 de cocori

O legendă japoneză spune că dacă împăturești 1000 de cocori origami (千羽鶴 Senbazuru), zeitățile îți vor îndeplini o dorință.

Popularitea celor 1000 de cocori a crescut însă o dată cu povestea lui Sadako Sasaki, o fetiță care la vârsta de doi ani a fost expusă radiațiilor pricinuite de bombardamentele atomice de la Hiroshima, în timpul celui de-al doilea război mondial. Sadako s-a îmbolnăvit de leucemie și, la 12 ani, a început să împăturească cocori, inspirată de legenda din jurul acestora. În ultimul an de viață a reușit să împăturească 1300 de cocori, iar dorința ei se spune că a fost una pentru pace:

“O să scriu “pace” pe aripile voastre și veți zbura în întreaga lume.”

Așa a ajuns cocorul să devină un simbol internațional al păcii.

În Hiroshima, în Parcul Memorial al Păcii, există o statuie care o înfățișează pe Sadako Sasaki susținând un cocor origami și, sub ea, inscripția „Acesta este strigătul nostru. Aceasta este rugăciunea noastră. Pace în lume.”

Statuia ridicată în memoria lui Sadako Sasaki

Anual, oamenii aduc aici ghirlande de cocori în memoria celor ce au murit ca urmare a bombardamentelor atomice din timpul celui de-al doilea război mondial.

***

Când și unde ne strângem

Pe 19 și 20 septembrie, între 16:00 și 21:00, vă aștept la împăturit la FitoCeainăria SanThe.

Fiecare zi este împărțită în 5 intervale orare, iar pentru fiecare interval orar există un număr de maxim 20 de locuri. 

Înscrierea la ateliere se face completând formularul de mai jos, iar participarea va presupune o donație de 20 lei, care va ajunge în totalitate la Asociația Down Plus. Donația o vei face cash, direct la ceainărie, iar aceasta acoperă și costul unui produs de la bar (apă / ceai / limonadă / suc sau o prăjitură de casă).

***

Ne întâlnim la SanThe și susținem, împreună, incluziunea socială

În 2021, după doi ani în care spațiul a fost închis, Fitoceainăria SanThe, înființată de Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, s-a redeschis sub un concept unic în România. Din 2021, la SanThe servirea produselor comandate din meniu este realizată de tineri cu sindrom Down și alte dizabilități intelectuale, beneficiari ai Asociației Down Plus București.

Teo - unul dintre tinerii de bază de la SanThe
Teo – unul dintre tinerii de bază de la SanThe

A pornit ca un proiect pilot și continuă ca un spațiu sigur, în care tinerii cu dizabilității să poată interacționa cu societatea. Un spațiu dedicat promovării și dezvoltării abilităților persoanelor cu sindrom Down, un spațiu care să le faciliteze integrarea socială și integrarea în câmpul muncii.


Ce se întâmplă cu cei 1000 de cocori?

Cocorii vor zbura în Japonia, unde vor fi depuși în Parcul Memorial al Păcii din Nagasaki. Îi va aduce personal acolo prietena mea Alina, stabilită în Japonia de mai bine de 10 ani, cea care, de altfel, este și „nașa Mokko”, fiind cea care ne-a îndrumat în găsirea unui nume potrivit pentru proiectul nostru. Știai că Mokko înseamnă „lucrul cu lemnul” în limba japoneză?

Cocorii vor pleca spre Japonia chiar pe 21 septembrie, de Ziua Internațională a Păcii.

Sculptura Cocorului Origami, Parcul Memorial al Păcii din Nagasaki

***

În final, îți mai spun doar că sunt recunoscătoare că ești alături de mine în acest proiect și te încurajez să dai mai departe vestea, pentru oricine s-ar mai bucura să ni se alăture.



Liber la înscrieri!*

*participarea la ateliere, nu uita, prespune o donație de 20 de lei, pe care o vei face cash, direct la ceainărie, și care acoperă și costul unui produs de la bar; întreaga sumă ajunge la Asociația Down Plus.

    Numele tău

    Adresa ta de email

    Când vrei să vii la împăturit?

    Luni de la 16:00Luni de la 17:00Luni de la 18:00Luni de la 19:00Luni de la 20:00Marți de la 16:00Marți de la 17:00Marți de la 18:00Marți de la 19:00Marți de la 20:00Nu pot să vin, dar vreau să trimit prin curier / să las cocori la District24.

    Vrei să te țin la curent pe mail cu evenimentele Mokko (evenimente de implicare socială / întâlniri de comunitate / ateliere / târguri și festivaluri)?

    Da, vreau!Doar cu atelierele origami.Doar cu evenimentele de implicare socială.Nu vreau deloc.

    Dacă vrei să îmi mai transmiți ceva

    (aici poți să menționezi, de exemplu, dacă mai vii cu cineva sau poți să lași un gând bun, căci e binevenit oricând ♡):